lördag 1 september 2012

Smått och gott om Mr Darcy


Fitzwilliam Darcy, I allmänhet benämnd Mr. Darcy, är den ena av två huvudkaraktärer i Austens andra roman Stolthet och Fördom.
Mr Darcy är en rik gentleman vars inkomst överstiger 10 000 pund om året och han är också ägare till godset Pemberly, en stor egendom i grevskapet Derbyshire beläget i mellersta England. Darcy har utöver en god finansiell situation många andra fördelar, exempelvis ett angenämt yttre, men dessvärre lämnar hans sociala förmåga en del övrigt att önska åtminstone så som den gestaltar sig i början av boken.
Fitzwilliam Darcy ser ned på och nonchalerar den snabbtänkta och vasstungade Elizabeth Bennet första gången de möts men attraheras sedan av henne och uppvaktar henne, samtidigt som han kämpar med dilemmat att kvinnan han förälskat sig i är honom underlägsen i rang och social status och att hon dessutom har en mor och två yngre systrar som inte alls uppför sig på det sätt hans klass kräver.
Paradoxalt lägger Darcy ned en hel del energi på att övertyga sin vän Mr Bingley, som blivit handlöst förälskad i Elizabeths äldre syster Jane, att han ska undvika ett så dåligt parti. Darcy drar sin inte ens för att på ett inte  alltigenom moraliskt försvarbart sätt, försöka få vännen Bingley att tro att Jane inte alls är intresserad av honom. Men synden straffar sig själv då Elizabeth upptäcker Darcy:s försök att sabotera Bingleys och Janes knoppande relation och samtidigt får höra Mr Wickhams berättelse om hur illa Mr Darcy behandlat honom. Detta sammantaget får Elizabeth att tycka riktigt illa om Darcy. 
Mr Darcy framställs I början av romanen som kall, förslagen och arrogant men vartefter historien utvecklas blir bilden av honom mer nyanserad. Darcys stolthet lever dock vidare genom hela boken fram till de sista sidorna där Austen beskriver hur Elizabeth, efter att hon och Darcy gift sig, ständigt roar sig med att reta och utmana sin lite stela och tillknäppta make.

Det finns många saker att prata om efter att man läst Stolthet och fördom - här är några förslag:
Varför ändrar Darcy helt plötsligt åsikt om Elizabeth i egenskap av lämplig hustru?
Hur kommer det sig att Mr Darcy var en social katastrof i vissa sammanhang och sympatisk och omtänksam i andra?
Varför uttryckte han sig så taktlöst och klumpigt vid sitt första frieri till Elizabeth? En intelligent och världsvan man som Darcy borde ha förstått bättre!
Och sist men inte minst: Varför finns det två karaktärer i boken med förnamnet Fitzwilliam???

1 kommentar:

  1. Åhhhhhhh......OHhhhhhh.....MMmmmmmm....suckelisuck!

    Svar:
    1. Feromoner!
    2. Bipolär?
    3. Det skavde något oerhört i .....fniss! Ehhhh...smärta alltså!
    4. Austens hemliga kärlek heter så? Ja, eller hennes katt!

    SvaraRadera